+ Yorum Gönder
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden 2 bilinmeyenli denklem örnekleri ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. Ziyaretçi

    2 bilinmeyenli denklem örnekleri





  2. Ensar
    Özel Üye





    Cevap: 1. dereceden 1 bilinmeyenli denklemler (MATEMATİK)
    1. Dereceden 2. Bilinmeyenli Denklemler(Sorular ve çözümleri) Birinci dereceden bir
    bilinmeyenli denklemler

    ve a 0 olmak üzere ax +b=0 şeklindeki eşitliklere birinci dereceden bir bilinmeyenli denklem denir. Denklemi sağlayan x sayısına denklemin kökü, bu kökün oluşturduğu kümeye çözüm kümesi denir.

    ax+b=0 ise sayısı denklemin köküdür.

    Çözüm kümesi:

    Ç= olur.

    Örnekler:

    1) 6x +12 =0 denkemini çözüm kümesini bulunuz.

    Çözüm:

    6x= -126x+12=0
    x= x=-2 Ç= olur.
    2)-5x + 6 + x = 1 –x + 8 denkleminin çözüm kümesini bulunuz.

    Çözüm:

    -5x+ 6+ x =1 –x +8
    -4x + 6 = -x + 9
    -4x +x = 9-6
    -3x=3
    x= -1 Ç=
    3) denkleminin çözüm kümesini bulunuz.
    Çöm: denklemde paydası eşitlenir:



    4) x-{2x-[x+1-(3x-5)]} = 3 ise x kaçtır?
    Çözüm:

    [x+1-3x+5]
    [-2x+6]
    {2x+2x-6}
    x-4x+6 = 3
    x= 1 Sonuç: 1-3x =

    5) 9(1-2x) – 5(2-5x) = 20 denkleminin çözüm kümesi nedir?
    Çözüm:

    9(1-2x) – 5(2-5x) = 20
    9-18x-10+25x = 20
    7x-1= 20
    7x = 21
    x = 3
    Sonuç: 3

    6) x 2 x 1
    ----- + ----- = ----- + 1----- denkleminin çözüm kümesi nedir?
    3 5 5 3

    Çözüm:
    x 2 x 4
    ----- + ----- = ----- + -----
    3 5 5 3
    (5) (3) (3) (5)

    5x+6 3x+20
    ------- = ------- = 5x + 6 = 3x+20
    15 15

    x = 7 Sonuç: 72x = 14


    7) Kendisine katı eklendiğinde 72 eden sayı kaçtır?

    Çözüm:


    =
    8) 2x+5=1 ise “x” kaçtır?

    Çözüm:
    2x = -4
    Sonuç = {-2}x = -2

    9) Toplamları 77 olan iki sayıdan birinin 3 katı, aynı sayının 4 katıyla toplamına eşittir.Bu Sayıların Küçük Olanı Kaçtır?

    Çözüm:

    3x+4x = 77
    7x = 77
    x = 7
    3x = 33 Sonuç = {33}

    10) Bu denklemdeki x’ in değerini bulunuz.
    Çözüm:





    x = 5 Sonuç = {5}

    11) “x” in değerini bulunuz.
    Çözüm:




    - 45 = 5x-35
    5x = -10
    x = -2

    Sonuç = {-2}

    12) “x” in değerini bulunuz.

    Çözüm:


    3x-5 = -20
    3x = -15
    x = -5 Sonuç = {-5}

    13) denklemini ve koşuluyla x’i bulunuz.
    Çözüm
    
    x=-1 fakat (x 1 ve x koşulundan dolayı

    Ç=Ǿdir

    14) için x ’in değeri kaçtır?
    Çözüm
    x=3 (x 3 koşulundan dolayı )

    Ç=Ǿdir


    Birinci Dereceden İki
    Bilinmeyenli Denklemler

    olmak üzere açık önermesine birinci dereceden iki bilinmeyenli denklem denir.
    denkleminde x ’e verilebilecek her değer için bir y değeri bulunabilir. Bulunan (x,y) ikililerinden her birine denklemin bir çözümü denir. Çözüm kümesi sonsuz elamanlıdır.

    Örnekler:

    1) denklemini çözüm kümesini bulup düzlemde göster.

    (0,-1)x=0 için y=2.0-1
    (1,1)x=1 için y=2.1-1
    (2,3)x=2 için y=2.2-1
    (3,5)x=3 için y=2.3-1
    (y 2x –1)x için y=2x-1

    SORULAR

    1) 1985 FL-1: a>801:3+6 eşitsizliğini sağlayan en küçük “a” doğal sayısı kaçtır?
    A)90 B)91 C)273 D)274

    ÇÖZÜM:a>801:3+6 a>267+6 a>273 274>273
    CEVAP

    2) 1991 EML: x bir gerçek (reel) sayı olmak üzere ; 3x + x > x – 1
    ise, aşağıdakilerden hangisi doğrudur? 5 3
    A) x < 15 B) x > 15 C) x < 15 D)x > 15

    ÇÖZÜM : 9x + 5x > 15x –15 9x –15x +5x > -15 -1 x > -15 x < 15
    CEVAP:A

    3) 1992 DPY: Aşağıdaki sayı doğrularının hangisinde -5 x +1 < 11
    eşitsizliğinin çözüm kümesi doğru olarak gösterilmiştir?
    A) ___________________
    B) ___________________
    C) ___________________
    D) ___________________

    ÇÖZÜM: -5 x < 11 – 1 -5 x < 10 -5 x < 10 x > -2
    -5 -5
    CEVAP

    4) 1993 DPY: -5x +6 > -3x +4 eşitsizliğini sağlayan doğal sayıların kümesi aşağıdakilerden hangisidir?
    A) {0} B) {1} C) {0,1} D) {1,2}

    ÇÖZÜM:-5x +3x > -6 +4 -2x > -2 x < +1 0,1 < 1
    -2 -2
    CEVAP:C
    5) 1989 EML: 2x +2 <0 ve x >-2 ise x’ in alacağı en büyük değer
    kaçtır?
    A) –2 B) –1 C) 0 D) 1

    ÇÖZÜM: 2x < -2 x < -1 x > -2 -1 < -1 -1 > -2
    CEVAP:B

    6) 1997 DPY: 2x –8 > -x +4 eşitsizliğini sağlayan x ‘in bütün d değerleri için , aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    A) x > 4 B) x < 4 C) x > 5 D) x < 2

    ÇÖZÜM: 2x +x > +4 +8 3x > 12 x > 4
    CEVAP:A

    7) 1999 KLJ: Aşağıdakilerin hangisinde , 3x –2 < 7 ve 4 -2x <2 e eşitsizliklerini birlikte sağlayan reel sayıların kümesi
    gösterilmiştir?
    A) ____________________
    B) ____________________
    C) ____________________
    D) ____________________

    ÇÖZÜM: 3x < 7+2 3x < 9 x < 3

    -2x < 2-4 -2x < -2 x > 1
    CEVAP:A

    8) 1999 DPY: -3x +7 > -14 eşitsizliğinin tam sayılar kümesindeki
    çözüm kümesi hangisidir?
    A) { 7,8,9, .} B) {., 5,6,7 }
    C) { .,-9,-8,-7 } D) { -7,-8,-9, .}

    ÇÖZÜM: -3x > -14 –7 -3x > -21 x < +7 {.,5,6,7 } < +7

    CEVAP:B
    9) 1999 ML: 3x –9 > 6x -3 eşitsizliğinin çözüm kümesi , aşağıdaki
    sayı doğrularının hangisinde koyu ve kalın çizgiyle gösterilmiştir?
    A) _________________
    B) _________________
    C) _________________
    D) _________________

    ÇÖZÜM: 3x –6x > -3+9 -3x > +6 x < -2
    CEVAP:B

    10) 1994 DPY: 2x +2 > 4 eşitsizliğini sağlayan noktalar kümesi,
    aşağıdaki taralı bölgelerden hangisidir?
    A)


    B)


    C)


    D)



    ÇÖZÜM: 2x > 4-2 2x > 2 x > 1
    CEVAP:A

    11) 1991 FL: 0 < x < 1 ise ( x+3) in en büyük değeri kaçtır?

    A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

    ÇÖZÜM:En büyük x değeri istendiğine göre x ‘e 1 değerini
    veririz.O zaman; (1+3) = 4

    CEVAP
    12) 1994 FL: x y olmak üzere , x ve y doğal sayılardır. x < 9 ve
    y < 10 ise; x + y ‘ nin alabileceği en büyük değer kaçtır?
    x - y
    A) 13 B) 14 C) 15 D) 16

    ÇÖZÜM: En büyük istenildiğine göre x ‘e 8 veririz. x-y olacağına
    göre x, y ‘den daha büyük olmalıdır. O zaman y, 7 olur.
    8 + 7 = 15 = 15
    8 - 7 1 CEVAP:C

    13) 1984 FL-2: x - 3 < 0 ve x + 2 > 0 eşitsizliklerini birlikte
    sağlayan x ‘ in değerleri aşağıdakilerden hangisidir?
    A) –2 < x < 3 B) –2 < x < 3
    C) –2 < x < 3 D) –2 < x < 3

    ÇÖZÜM: x < 3 ve x > -2 (-2 < x) ; ise –2 x < x < 3
    CEVAP:A

    14) 1999 DPY:Aşağıdaki sayı doğrularının hangisinde,-3x+6 < 12
    eşitsizliğinin çözüm kümesi koyu ve kalın çizgi ile gösterilmiştir
    A) _____________ B) _______________
    C) _____________ D) _______________

    ÇÖZÜM: -3x < 12-6 -3x < 6 x > -2
    -3 -3 CEVAP:C

    15) 1993 FL: 0 < x < y < z ise aşağıdakilerden hangisi pozitiftir?
    A) x – z B) y – z C) y – x D) z - x
    y - x z - y y - z y – x

    ÇÖZÜM: x ‘e 1 , y ‘e 2 , z ‘e 3 veririz. O zaman ; 3-1 = 2 = 2
    2-1 1
    CEVAP


    Konu OKTAR tarafından (25.05.10 Saat 15:05 ) değiştirilmiştir.







  3. Ziyaretçi
    Elinize sağlık çok teşekkür ederim sizlere







+ Yorum Gönder

Hızlı Cevap Hızlı Cevap


:
2 bilinmeyenli denklem örnekleri,  iki bilinmeyenli denklem örnekleri,  2 bilinmeyenli denklemler ve çözümleri,  iki bilinmeyenli denklemler ve çözümleri,  iki bilinmeyenli denklemler çözümlü sorular
5 üzerinden 2.50 | Toplam : 2 kişi
islami Siteler Mumine