+ Yorum Gönder
1. Sayfa 12 ... SonuncuSonuncu
Oyun Arşivi ve Zeka Soruları ve Bilmeceler Bölümünden Mantık soruları MANTIK & BİLMECE ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. wirüs
    Üye


    Mantık soruları MANTIK & BİLMECE





    Mantık soruları MANTIK & BİLMECE Forum Alev
    mantık soruları ve cevapları mantık soruları mantık soruları mantık soruları
    MANTIK & BİLMECE

    1)Vakti zamanında çok zengin bir iş adamı uçakla uzun bir seyahate çıkmak ister. Tam bu niyetle şirketten çıkarken şirketin gece bekçisi onu durdurup kesinlikle uçakla seyahate çıkmaması gerektiğini çünkü kendisinin rüyasında uçağının bir dağa çakılacağını, gördüğünü söyler. Bizimki bunu pek kafaya takmaz ama yine de içinde bir şüphe kalır ve seyahatten vaz geçer. Gerçekten de ertesi gün kendi gideceği yere yolculuk yapan uçağın dağa çakıldığı haberini alır ve hemen gece bekçisine yüklü bir miktar para verip işinden kovar. Hayatını kurtardığı için gece bekçisine para vermiştir.

    Soru:Bekçi neden işinden kovulmuştur?

    Cevap: Gece bekçisi görev sırasında uyuduğu için.

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    2. Soru
    - 3 tane 9 ile 10 elde edin
    - 4 tane 9 ile 100 elde edin
    - 3 tane 9 ile 100 elde edin
    - 4 tane 6 ile 64 elde edin

    Cevap:
    *(9/9)+9=10
    *99+(9/9)=100
    *[(9/9)+9]karesi=100
    *(1/6+6)*(6+6)=(37/6)*12=64

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    3. Soru
    -Hangisi Farklı?

    PATATES, SALATALIK, ÇAVDAR, PEKMEZ, DOMATES
    NOT : Kelimelerin anlamlarını değil, harflerini inceleyiniz

    Cevap: Kelimelerin ilk harfleri günleri temsil ediyor. Fakat domates temsil etmiyor.

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~


    4. Soru

    Bir gün Büyükada ya gidiyordum. İskelede bir adam gördüm, yanında karısı ve üç çocuğu vardı. Hepsinin elinde bir sepet her sepette bir kedi ve her kedinin yanında sekiz yavru kedi vardı. Adaya kaç canlı gidiyordu?

    Cevap: 1 kişi gitmektedir. O da kendisidir. Diğer kişiler iskelededir.

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~


    5. Soru
    Sarışın ve genç güzel bir kadın tek yönlü bir sokaktan ters yöne doğru gidiyor. Kadının arabasının sigortasının zamanı geçmiş, vergisi ödenmemiş, ışıkları ayarsız, kaportası boyasız, rot ayarı bozulmuş, balataları gevşemiş, sinyal lambaları çalışmıyor, şanzıman gıcırdıyor, egzos borusu zehirli duman üfürüyor. Ayrıca kadının ehliyeti yok. Bütün bunlar yetmezmiş gibi kadın sarhoş. Ve bunlar trafik polisinin gözü önünde oluyor, polis her şeyin ayrımında. Ama polis kadını durdurmuyor. Neden?

    Cevap: Çünkü kadın yaya gidiyor.

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    6. Soru
    Bir odada 3 tane lamba vardır. Hemen yan odada da 3 adet priz vardır. Her priz bir lambaya aittir. Hangi lamba hangi prize ait nasıl anlayabiliriz? Odalar arasında sürekli gidip gelemeyiz de. Priz odasındayız ve lambalı odaya bir defa geçme hakkımız var. Onda da şu şuna aittir dememiz gerekiyor. Arada pencere falanda yok.
    kolay gelsin.

    Cevap: Prizlerden birisini açarız bir süre bekleyip kapatırız. Sonra ikinci prizi açıp yan odaya geçeriz. Açtığımız priz o anda yanan lambaya aittir. Diğer yanmayan iki lambaya dokunuruz; hangisi sıcaksa, o lamba ilk açıp kapattığımız prize aittir. Diğeri de malum.)

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    7. Soru
    X ve Y adında iki kişi size birer teklif öneriyorlar.

    ---X' in teklifi: Bir cümle kurun. Kurduğunuz cümle doğruysa tam olarak 10 lira alacaksınız. Yanlış bir cümle kurduysanız 10 liradan daha fazla ya da 10 liradan daha az bir miktar para kazanacaksınız.

    ---Y' in teklifi: Bir cümle kurun. Kurduğunuz cümle doğru da olsa yanlış da olsa 10 liradan daha fazla kazanacaksınız.

    Hangi teklifi seçersiniz?
    Neden?
    Çok yüksek miktarlar kazanabilme şansınız var mı?
    Varsa hangi cümleyi kurmanız gerekir?

    Cevap: Ben 10 liradan fazla ne de sonsuz liradan fazla kazanmayacağım" derim.
    Y' in teklifine bakarsam 10 liradan fazla kazanmayacağım derken cümle yanlış olur çünkü her halükarda 10 liradan daha fazla kazanacağım, aynı olay sonsuz lira içinde geçerli. Bu durumda elimde iki seçeneğim kalır 10 ve sonsuz lira onun için ikisini de alamam.
    X' in teklifine bakarsak 10 liradan fazla kazanmayacağım derken cümle yanlış olur çünkü kazanma ihtimalim var. Cümle yanlış olduğu için doğru olduğunda almam gereken 10 liralık miktar elenir. Geriye sonsuz lira kalır. Cümlede söylediğim miktar 10 liradan fazla olduğu ve cümle yanlış olduğu için bende sonsuz lirayı alırım.
    Bu sebepten X' in teklifini şeçmek daha makuldur.

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    8. Soru
    Elimdeki çiçeklerin ikisi hariç hepsi papatya, ikisi hariç hepsi gül ve ikisi hariç hepsi karanfil olduğuna göre elimde hangi çiçekten kaç tane bulunmaktadır

    Cevap: 1 gül - 1 karanfil - 1 papatya

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    9. Soru
    Dağda tangırdar suda cıbırdar arşın ayaklı burma bıyıklı nedir?

    Cevap:
    Dağda tangırdar => Tüfek
    Suda cıbırdar => Balık
    Arşın ayaklı => Tazı
    Burma bıyıklı => Tavşan









  2. selami_kvc
    Üye





    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    10. Soru
    Kral kuyumcusuna som altından bir taç yapmasını emreder. Kuyumcu tacı yapar ama kralın da içine bir kurt düşer acaba bu taç som altın mı? değil mi? Caanım tacıda parçalayamayacağına göre sizce bunu anlamanın yolu nedir hadi biraz uğraşın bakalım Kolay gelsin!
    Hile hurda yok sadece bilimsel bir çözümü var

    Cevap: Som altının özkütle farkı

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    11. Soru
    Yağmurlu bürgünde bir evde parti düzenlenir. Partinin ilerleyen saatlerinde Ahmet Bey'in olmadığını farkederler Ertesi gün mahkemeye gidip olanları anlatırlar. Hakim sorguya alınacaklarını söyler. Bahçıvan şöyle anlatır:"Hava
    yağmurluydu. Kulübemde oturuyordum. İçim sıkılmıştı hava almak için dışarı çıkım köke doğru köşkün bir camından içeriye bakmak için cama doğru yaklaştım cam buharlanmıştı camı sildim ve Fahrettin Beyi cinayeti işlerken gördüm der. Sonra hakim yalan söylüyorsun ve katil sensin der Sizce neden hakim böyle söyledi?

    Cevap: Camın buharları dışarıdan silinmez.

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    12. Soru
    Arkadaşlar sizden 12'yi ikiye bölmenizi isteyeceğim Ancak sonucu 6 bulmanızı istemiyorum anladınız mı beni. Sonucu 7 bulmanızı istiyorum Hadi bakalım

    Cevap:12' yi roma rakamlarıyla ( XII ) yazıp ikiye böldüğümüzde 7 (VII) olur


    MANTIK & BİLMECE

    Bir kağıt kalem al ve yanıtlarını not et, ve her
    soruya bir defa
    bakmaya çalış oldukça ilginç bir zeka testi

    1. Soru
    Bazı aylar 30, bazıları 31 çeker; kaç ayda 28 gün
    vardır?

    Cevap: 12 ayda da 28 gün vardır
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    2. Soru
    Doktorunuz size 3 hap verir ve bunları yarımşar
    saat arayla almanızı tavsiye ederse, ilaçların
    tamamını bitirmeniz
    ne kadar sürer?

    Cevap: İlk hapımızı içtiğimizde ( mesela saat 20.00' da içtik) ilk saatimizdeki hapı kullanmış oluruz II Hapımızı saat 20.30' da içeriz. III hapımızı da saat 21.00 içeriz Hapı ilk içtiğimiz saat 20.00' dır III Yani son hapımızı da saat 21.00' da içtiğimize güre bu ilaçların tamamını bitirmemiz 1 saatimizi alır

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    3. Soru
    Gece saat sekizde yatıyorum ve yatarken guguklu
    saatimi sabah dokuza kuruyorum; kaç saat uyurum?

    Cevap: Guguklu saatlerde 24 saat kavramı yoktur 12 saatliktir

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~




    4. Soru
    30' u yarıma bölüp 10 eklediniz, kaç etti?

    Cevap: 20' yi yarıma bölüp 15 eklemek demektir

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    5. Soru
    Bir çiftçinin 17 koyunu vardı. Sürüde salgın
    hastalık oldu, dokuzu ağır hastalandı, diğerleri
    öldü. Çiftçinin kaç koyunu var?

    Cevap: 9 canlı koyunu vardır.

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    6. Soru
    Sadece bir tek kibritiniz var, içinde bir gaz
    lambası, bir gaz sobası, ve birde mum bulunan
    karanlık ve soğuk
    bir odaya girdiniz Önce hangisini yakarsınız?

    Cevap: Tabi ki de kibriti yakarız

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    7. Soru
    Adamın biri dikdörtgen biçiminde ve her cephesi
    güney manzaralı bir ev inşa ediyor.
    Evi kocaman bir ayı ziyaret ederse bu ayı ne renk
    olur?

    Cevap: Ayı beyaz ( kutup ayısı ) renktedir. Evin her cephesi güneye baktığına göre ev kuzey kutbunda yer almaktadır. ( burada dünyanın şeklini göz önünde bulundurursak işin esprisini ve sorunun çözümünü daha iyi anlarız )

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    8. Soru
    3 elma vardı ikisini aldım. Kaç elmam var?

    Cevap: 2 elmam var
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    9. Soru
    Musa gemisine her hayvandan kaçar adet aldı?

    Cevap: "0" tane hayvan almıştır. Çünkü gemisine hayvan alan Musa değil Nuh' tur

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    10. Soru
    Chicago' dan hareket eden 43 yolculu bir otobüs
    kullanıyorsunuz. Pittsburgh' da 7 yolcu binip, 5 yolcu
    indi.
    Cleveland' da 8 yolcu indi, 6 yolcu tuvalete gidip
    geldi ve 4 yeni yolcu bindi. 20 saat sonra
    Philadelphia' ya
    vardığınızda şoförün adı neydi?

    Cevap: Samatli


    MANTIK & BİLMECE

    1)Bir erkek hoşlandığı bir kıza mektup arayıcılığıyla çok hoşlandığını ve çıkmak istediğini yazmış kız bu mektuba bir formül yoluyla cevap vermiş

    [c=ı+]=k (t-ı )+ g=ı(m)
    v+a
    r=12+4=16
    16 = t
    t=e
    e=s + 16
    s= 6.5
    s=6.5 - s16 =10.5
    e= 1o-k=k(ü11+r)+(e+d=r+i)m=?

    Soru: Sizce kızın cevabı ne ?

    Cevap: Çıktığım var teşekkür ederim

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    2. Soru
    Ali ile Mehmet beraber; Selim ile Hasan'ı kolayca çektiler. Ali ile Selim bir olunca; Hasan ile Mehmet'i güçlükle de olsa çektiler. Ali ile Hasan ve Selim ile Mehmet'in kuvvetleri denk geldi, yenişemediler. Yarışmacıları kuvvet sırasına göre dizebilir misiniz?

    Cevap:
    1=>Ali
    2=>Mehmet
    3=>Selim
    4=>Hasan

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



    3. Soru
    Elinizde 3 bilye top var ama içlerinden biri diğer ikisine göre çok az da olsa hafif ve elinizde bir kefeli terazi var. Sizden bu terazi ile bir tartışta bu hafif topu bulmanız isteniyor ama nasıl?

    Cevap: İki top terazinin kefesine konur eğer bunlardan biri hafifse işte hafif olan top odur, yok ikisi de aynı ise teraziye koymadığınız top hafif olan demektir

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    4. Soru
    Masada 1 bardak su ve 1 bardak süt var 1 çay kaşığı ile, süt bardağından 1 kaşık süt alıp su bardağına döküyoruz. Sonra da su bardağından 1 kaşık su alıp süt bardağına döküyoruz. Son durumda, sütün içindeki su mu daha fazladır, yoksa suyun içindeki süt mü?

    Cevap: Su içindeki süt fazladır

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    5. Soru
    Bir pelikan kuşu, her gün bir önce yediğinden 6 balık daha fazla yiyerek, 5 günde toplam 100 balık yiyor. Birinci gün kaç balık yemiştir?

    Cevap: Bu pelikan kardeşimiz her gün yediği balık sayısını 6 arttırıyorsa ( giderek kilo alır ) ben hemen işlemimi çözeyim:
    I. gün X balık Toplam: 5X+60 balık
    II. gün X+6 balık bu da demektir ki;
    III. gün X+12 balık 5X + 60 = 100
    IV. gün X+18 balık 5X = 100 - 60
    V. gün X+24 balık 5X = 40
    5 5 X = 8( balık )

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


    6. Soru
    İzciye 3'ü kırmızı, 2'si siyah 5 başlıktan, rasgele 3'ü giydiriliyor. İzcilerden hiçbirinin kendi başlığını görme ihtimâli yok. Onlardan kendi başlarındaki başlıkların rengini bilmeleri isteniyor. Ancak bir durumda, izcilerden biri kendi başındaki başlığın rengini bilebiliyor. Bu hangi durumda olabilir?

    Cevap: Karşısındakilerin ikisi de siyah giyerse, kendi şapkasının kırmızı olduğunu anlayabilir

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    7. Soru
    Elinizdeki küp şeklinde bir patatesi, bıçak darbeleri ile dilimlere ayırmanız isteniyor. Ancak bir şart ile. Kesme işlemi her defâsında küpün tam 3 köşesinden geçmeli. Ne az ne de fazla. Bütün kesimler tamamlandığında küp kaç parçaya ayrılmış olur?

    Cevap: 4 parça ( cevabı çok kolay sadece dikkat edilmesi bir nokta(!) var.Cisim köşegeninin (bu üçgenin hipotenüsü) en uzun kenarına paralel şekilde kesilir

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    8. Soru
    Elimizde 3, 5 ve 8 litre su alan 3 kabımız var. 8 litre su alan kap dolu, diğerleri boş. Tam 4 litre suyu nasıl ölçeriz?
    Cevap:
    3'lü_5'li_8'li
    0____5____3
    3____2____3
    0____2____6
    2____0____6
    2____3____3
    0____3____5
    3____3____2
    1____5____2
    0____1____7
    3____1____4

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    9. Soru
    Bir saatin üzerindeki bir tuşa basılınca, tarih ve saati sesli olarak, Türkçe söyleyebilmektedir. Söylediği şeyler ayın günü, ay, haftanın günü, saat ve dakîka. Her kelimeyi heceleyerek saatin hâfızasına kaydetmişler. Saat her heceyi ayrı ayrı telaffuz ediyor. Acaba bu saatin hâfıza çipinde toplam kaç adet hece kaydedilmiş ve hangi hecelerdir? Meselâ: ON-Nİ-SAN-ÇAR-ŞAM-BA-

    Cevap: 60 Adet A, AL, BA, BAT, BE, BEŞ, BİR, CAK, CU, ÇAR, Dİ, DO, DÖRT, E, EL, EY, ĞUS, HA, İ, KA, KIRK, Kİ, KİM, KİZ, KUZ, LI, LIK, Lİ, LÜL, MA, MAR, MART, Mİ, MUZ, Nİ, O, ON, PA, PER, RA, RAN, SA, SAN, SE, SIM, Sİ, ŞAM, ŞEM, ŞU, TE, TEM, TI, TOS, TUZ, ÜÇ, YE, YIS, YİR, ZAR, Zİ,

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    10. Soru
    Bir lokantaya 7 müşteriden; biri her gün, biri 2 günde bir, biri 3 günde bir, biri 4 günde bir, biri 5 günde bir, biri 6 günde bir, biri de 7 günde bir geliyor. Lokanta sahibi; "Hepinizin ilk defa bir araya geldiği gün ziyâfet benden olacak." der. Bu iş 30 Ekim 2000'de başladığına göre, ziyâfet tarihi ne zamandır?

    Cevap: Ziyafet zamanı, 420 gün sonra, 23 Aralık 2001, yâni bugündür. (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7'nin EKOK' u 420'dir.)

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    11. Soru
    3 avcı, 3 saatte, 3 ördek vurabiliyorsa, 9 avcının 9 ördeği vurabilmesi için kaç saat lâzımdır?




    Cevap: Hemen orantımı kurayım hocam:
    3avcı 3saat 3ördek
    9avcı Xsaat 9ördek

    Formülümüz her zamanki gibi bileşik orantılarda yapılan iş(sayılar) değişir.( burada yapılan iş ördek sayıları yani vurulan/vurulabilecek ördek sayısıdır) Böylece işlemimiz;
    3x3x9 = 9xXx3 halini alır.( küçük "x" simgeleri çarpma işlemini ifade etmekte)
    3x3x9 = 9xXx3
    9x3 9x3
    buradan da X = 3 çıkar yani 3 saat.

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    13. Soru
    Veli okula yürüyerek giderken, yolun dörtte birine geldiğinde bir câmi yanından, üçte birine geldiğinde tren istasyonundan geçiyor. Câmi yanına geldiğinde saat 7.30, istasyona geldiğinde ise, 7.35 oluyor. Ali evden saat kaçta çıkıyor ve okula kaçta varıyor?

    Cevap: Cami ile istasyon arasındaki yol, bütün yolun; 1/3-1/4=1/12'sidir. Veli, yolun 12'de birini 5 dakikada aldığına göre, yolun tamamını 5 x 12=60 dakikada, yâni 1 saatte alır. Bu duruma göre, evden saat 7.15 de çıkıp okula saat 8.15 de varıyor









  3. adnan_ffo
    Üye
    bencede biras zaman geçirelim bunlarla paylaşımın için teşekkürler









  4. imkansiz_375
    Üye
    1. cevabı bekçi gece uyuyupta rüya görmüş
    bekçinin görevi uyumamaktır + rep istiom



  5. CcC_cemil
    Aktifleşmemiş Üye
    payLaşım için sağol.çok karışık oLanLarda var ama güseL yani



  6. nazlibetul
    Üye
    güzel paylaşım çok uzundu hiç bitmeyecek sandım sınav soruları gibiydi
    bir farkı vardı sadece cevapları verilmişti emğine sağlık



  7. psikogs
    Yeni Üye
    paylaşımın için teşekkürler biraz takılalım burda



  8. Ziyaretçi
    bi saniye arkadaşlar bunlar mantık sorusuysa 13. soruda mutlaka bir yanlışlık var onun çozümü öyle olamazki.



  9. Ziyaretçi
    bekçi sorusu hatalı.bekçinin rüyayı gece gördüğü belirtilmemiş.ne yani gündüz rüya görülemez mi?



  10. Ziyaretçi
    arkdasım sen 12.soruda sacmalamıssın.romen rakkamLarında bole bı ıslem olamaz.ama yıne de saoll.



  11. tikala
    Yeni Üye

    --->: mantık soruları MANTIK & BİLMECE





    ama gerçekten güzel bir paylaşım ben beğendim hadi ya +rep verin bana daha yeniyim ben



  12. zemberek24
    Yeni Üye
    bEnce priz ve lamba sorusunda bir hata var lambaları prizler yakmaz anahtarlar yakar lamba fişlerin prize takılması şeklindede yanar ama bu şekilde belirtilememiş



+ Yorum Gönder
1. Sayfa 12 ... SonuncuSonuncu

Hızlı Cevap Hızlı Cevap


:
mantık soruları,  mantik sorulari,  zeka bilmeceleri,  mantık bilmeceleri,  uzun bilmeceler
5 üzerinden 3.80 | Toplam : 135 kişi
islami Siteler Mumine